Üniversitemiz, 2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’ne Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Abdussamed Yeşildağ, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Murat Lüy, Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer, Delice Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Öğr. Gör. Dr. Nursal Koca, Hacılar Hüseyin Aytemiz Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Esra Bozkaya ve öğrencilerimiz ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlenen 2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK üyeleri, üniversite rektörleri ile öğrenciler katıldı.

Tören, YÖK tarafından hazırlanan tanıtım filminin gösterimiyle başladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, açılış konuşmasında yükseköğretim sisteminin gelişimi ve geleceği hakkında bilgiler paylaştı. Özvar, Gazze'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek, bu durumun yalnızca orada yaşayanları değil, tüm insanlığı etkilediğini vurguladı. Türkiye'nin bu süreçte uluslararası akademisyenlere kapılarını açtığını ve barışçıl bir yaklaşım benimsediğini belirtti.

Yükseköğretim sisteminin gelişiminde yapay zekânın önemine de değinen Özvar, YÖK olarak bu alanda yeni programlar açmayı planladıklarını ifade etti. Özellikle yüksek lisans ve doktora mezunları sayısında Türkiye'nin Avrupa'da öne çıktığını kaydeden Özvar, istihdam ve yaşam boyu öğrenme hedeflerinin yükseköğretim programları ile doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı. Sanayi ve kamu sektörleri ile iş birliğini artırarak yeni programlar geliştirmeye yönelik çalışmalara devam edeceklerini açıkladı.

Özvar, konuşmasının sonunda yükseköğretimde izledikleri politikaların bilimsel bilgi üretimi ve istihdamda katma değer sağlamayı hedeflediğini belirterek katılımcılara teşekkür etti ve 2024-2025 Akademik Yılı’nın hayırlı olmasını diledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende konuşmasını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yükseköğretim kurumlarının ve üniversitelerin yöneticilerine, hocalara ve öğrencilere hitap ederek, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde üniversite camiasını ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Yeni akademik yılın, bilim ve araştırma merkezleri olan üniversiteler için hayırlı olmasını diledi.

2024 Üstün Başarı Ödülleri’nin verileceği bilim insanları ve üniversiteleri tebrik eden Erdoğan, akademik yıl boyunca hocalara ve öğrencilere başarılar diledi. Anadolu coğrafyasının bin yıllık medeniyet tarihi üzerinde durarak, ecdadın eğitim müesseseleri ile tarihin her dönemine ışık tuttuğunu ve bilime, akla, teknolojiye yön verdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yükseköğretim sistemindeki gelişmelere de değinerek, 2002 yılında 76 olan yükseköğretim kurumu sayısının 2024 yılı itibarıyla 208’e çıktığını, öğrenci sayısının ise 2 milyondan 7 milyonun üzerine ulaştığını belirtti. 81 ilde üniversite açıldığını ve yükseköğretim bütçesinin büyük bir artış gösterdiğini ifade etti.

Kadın öğretim elemanı oranının OECD ortalamasının üzerinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin bilimsel yayınlarda 29. sıradan 17. sıraya yükseldiğini belirtti. Hedeflerinin Türk üniversitelerinin bilimsel yayınlarda ilk 10’a girmesi olduğunu ifade eden Erdoğan, gençlerin ve üniversitelerin teknolojik ve bilimsel katkılarını arttırmalarını beklediğini belirtti.

Uluslararası öğrencilerin Türkiye'deki artışına değinen Erdoğan, 2002 yılında 16 bin olan uluslararası öğrenci sayısının bu yıl 340 bini geçtiğini belirtti. Ayrıca, eğitimde harçların kaldırılması, üniversite yurtlarının kapasitesinin artırılması ve üniversitelerdeki ideolojik baskıların sona erdirilmesi gibi reformlara vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, Türkiye'nin huzur ortamının korunmasının ve geliştirilmesinin önemine vurgu yaparak sonlandırdı ve 2024-2025 Akademik Yılı’nın hayırlı olmasını dileyerek, akademisyenlere ve öğrencilere başarılar temenni etti.

Program, YÖK tarafından verilen “YÖK 2024 Üstün Başarı Ödülleri” kapsamında ödül almaya hak kazanan akademisyen ve üniversitelere ödüllerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

2024-2025 YÖK Akademik Yılı Açılış Töreni’ni değerlendiren Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “2024-2025 Akademik Yılı'na başlarken, Üniversite olarak öğrencilere kaliteli bir eğitim sunma hedeflerinin yanında araştırma ve yenilikçilik alanında da hedeflerimiz olmalı. Eğitimde kalitenin artırılması konusuna odaklanarak hem öğrencilerimize hem de toplumumuza daha iyi hizmet etmeyi hedefliyoruz. Yıl içerisinde yapacağımız akademik çalışmalarımız bizleri sadece akademik başarılara taşımayla sınırlı kalmayıp  ülkemize ve ülkemizin geleceğine katkı sağlayacak çalışmalar olmalı.” dedi.